Sağlıklı bir cinsel yaşam, eşler arasında güçlü bir bağın kurulmasına yardımcı olan en önemli faktördür. Tatmin edici bir cinsel hayatın; kan basıncının düzenlenmesinden stres yönetimine kadar genel vücut sağlığı üzerinde olumlu etkileri söz konusudur. Örneğin seks sırasında salgılanan oksitosin, bağlanma duygusunu güçlendirir ve duygusal yakınlığı geliştirir. Sevgiyi cinsel ilişki yoluyla ifade etmek çiftlerin birbirlerine olan sadakatinin de artmasını destekleyebilir. Cinsel isteksizlik, çiftlerin birlikteliğini zorlaştıran en önemli nedenlerden biridir.1 Erkeklerde ve kadınlarda cinsel isteksizlik nedenleri birbirine benzerdir. Kadında cinsel isteksizlik nedenleri hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar ile “Frijidite nedir?” ve “Kadında cinsel isteksizlik neden olur?” sorularının cevabı için okumaya devam edin.
İçerikler(Gizle-)
Cinsel İsteksizlik Nedir?
Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Nedenleri Nelerdir?
Fiziksel Nedenler
Psikolojik Nedenler
Sosyal Nedenler
Kadınlarda Cinsel İstek Nasıl Artar?
Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Hangi Yaşlarda Başlar?
Kadınlarda cinsel isteksizlik bir diğer adıyla frijidite, libido yani cinsel arzuda azalma şeklinde tanımlanabilir. Cinsel fantezi ve aktiviteler ile ilgili tüm düşüncelerden tamamen uzaklaşma söz konusudur. Frijidite tanısı konulan kadınlarda cinselliğe yönelik hiçbir ilgi görülmez. Uyarılma yaşanmaz ve genellikle cinsel ilişki sonrasında ya da sırasında hem fiziksel hem de psikolojik anlamda acı hissedilebilir.
Toplumsal baskı nedeniyle kadınlar genelde cinsel isteksizlik yaşadıklarını eşlerinden saklayabilir. Bu da hastalığın tanısının konulması ve tedavisinde aksaklıklara neden olabilir. Her ne kadar kadın, yaşadığı cinsel isteksizliği partnerine yansıtmamaya çalışsa da bu durum eş tarafından her zaman hissedilir. (2) Kadınlarda cinsel isteksizlik belirtileri şöyle sıralanabilir:
Cinsel hayatın olmaması, kadının eşini kaybetme korkusu yaşamasına ve depresyona yol açabilir. Frijidite tedavisinin yapılmaması hastalığa eşlik eden hormonların fonksiyonlarının da bozulmasına yol açarak aşağıdaki durumların gelişmesine neden olabilir:
Kadında cinsel isteksizlik nedenleri; fiziksel, psikolojik ve sosyal faktörlerden kaynaklanabilir. Kadın ya da erkek fark etmeksizin bireyin sağlıklı bir cinsel yaşama sahip olabilmesi için psikolojik ve fizyolojik açıdan sağlıklı olması gerekir. Her insan hayatının bir döneminde herhangi bir nedene bağlı kalmaksızın cinsel ilişki için kendini isteksiz hissedebilir, bu normaldir. Ancak bu isteksizlik 6 aydan uzun sürerse, genel sağlık durumunun korunması için tedavi edilmesi gerekir. (3) Kadınlarda cinsel isteksizlik sebepleri arasında şunlar yer alabilir:
İleri yaş ve menopoza girme nedeniyle kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen seviyelerinde azalma kadınlarda cinsel isteksizliğin en önemli nedenlerinden biridir. Ayrıca bazı ilaçların yan etkisi hormon seviyelerinde azalmaya yol açarak cinsel isteksizliğe neden olabilir. Bunlara ek olarak aşağıdaki hastalıklar cinsel isteksizliğe yol açabilir:
Süt hormonu olarak bilinen prolaktin hormonu, kadınlarda testosteron hormonu düzeylerinde azalmaya neden olabilir. Buna ek olarak menopoz döneminde östrojenin de azalması, cinsel arzunun azalmasına katkıda bulunabilir. Yaşanan bu hormon değişiklikleri özellikle ileri yaşlardaki kadınlarda cinsel isteksizliğin en belirgin nedenleridir. Ayrıca doğumdan sonra vajina duvarının ciddi şekilde hasar alması, cinsel uyarılma seviyesini azaltabilir ve cinsel ilişkiye girme isteğini yok edebilir. Cinsel organlardaki yapısal ve işlevsel bozukluklar ile cinsel organların gelişiminde yaşanan patolojiler kadınlarda cinsel isteksizliğe neden olabilir. Ayrıca sigara içmek, aşırı alkol tüketmek, hareketsizlik aşırı kilo gibi sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıkları cinsel istek üzerinde etkili hormonları sentezinde azalmaya neden olarak cinsel isteksizliğe yol açabilir. (3)
Uzun süreli stres ve yorgunluk, kadını cinsel ilişkiyi düşünmek yerine dinlenip uyumaya teşvik eder. Bu durum kişinin strese karşı verdiği doğal bir tepkidir. Stres kadınlardaki cinsel isteksizliğin ana nedenidir. (2)(4) Buna ek olarak aşağıdaki durumlar cinsel isteksizliğe yol açabilir:
Pek çok toplumda kadınların cinsel yaşama olan ilgisi ve isteği yanlış olarak algılanır. Cinselliğin baskılandığı toplum ve ailelerde yetişen kadınlarda cinsel isteksizlik görülmesi sık yaşanan bir durumdur. (2)(5) Cinsel isteksizliğe yol açan sosyal nedenler şöyle sıralanabilir:
Kadında cinsel isteksizlik tedavisi için altta yatan nedenin belirlenmesi büyük önem taşır. Tüm belirtiler, hastanın kullandığı tüm ilaçlar ve hastanın hikayesi doktor tarafından değerlendirilmelidir. Bazı antidepresan ilaçlar cinsel isteksizliğe neden olabilir. Cinsel isteksizliğe neden olan kullanılan ilaçlar ise doktor, bu ilaçların değiştirilmesini önerebilir. Doktor tarafından vajinal muayene ve hormon testleri yapıldıktan sonra hastaya tedavi planı düzenlenir. Vajina yapısıyla ilgili problemler için cerrahi işlemler önerilebilir. Eğer cinsel isteksizliğin nedeni düşük hormon seviyeleri ise hormon içeren ve libidoyu artıran ilaçlar reçete edilebilir. Partner ile ilgili problemler cinsel isteksizliğe neden oluyor ise partner ile birlikte cinsel terapi alınması önerilebilir. Ayrıca vajinal kuruluk, vajinal enfeksiyonlar ve yaralar cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olarak isteksizliğe neden olabilir. Vajina ile ilgili problemlerin ortadan kaldırılmasına yönelik tedaviler, cinsel isteksizliğin ortadan kalkmasını sağlayabilir. Bunlara ek olarak aşağıdaki öneriler dikkate alınabilir:
Düzenli fiziksel aktivite mutluluk hormonu olarak bilinen endorfin salgılanmasını destekler ve stresin yönetilmesine yardımcı olarak stres kaynaklı cinsel isteksizliğin önlenmesine yardımcı olabilir. Fiziksel aktivitenin cinsel yaşam üzerindeki etkileri hakkında daha detaylı bilgiler için “Sporun cinsel performansa etkileri” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Kadınlarda cinsel isteksizlik her yaşta başlayabilir. Genellikle östrojen, testosteron gibi cinsel istek üzerinde etkili hormonların azalmaya başladığı 40’lı yaşlarda cinsel isteksizlik yaygın olarak görülür. Ancak cinsellikle yeni tanışmaya başlayan genç kadınlarda özellikle 20’li yaşların başında cinsel isteksizlik görülmesi de muhtemeldir. Genç kızların cinsellikle ilgili tabuları ve korkuları, cinselliğe karşı ilgilerinin azalmasına neden olabilir. Aynı zamanda bu yaşlarda hormon değişiklikleri sık yaşanır. Genç kızlarda beden imgesinin bozulması ve fiziksel görünümleri ile ilgili kaygılarının olması, cinsel isteksizliğin en önemli nedenlerinden biridir. 5 6 7
Cinsel ilişki sırasında uygulanan korunma yöntemleri hem cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesine hem de istenmeyen hamileliğin önüne geçmenize yardımcı olabilir. Partnerinizle korunmasız ilişki yaşıyorsanız “Korunmasız ilişkide dikkat edilmesi gerekenler” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Kaynakça
Önerilen Bloglar
Vajinit Nedir?
Genital bölgede kaşıntı, yanma ve akıntı gibi sorunlar, birçok kadının dönem dönem baş etmek durumunda kaldığı sorunlardır
Devamını OkuVajinal Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?
Bakteriler, parazitler, virüsler ve mantarlar normal şartlar altında ve denge durumunda, vajinada soruna neden olmadan yaşayabilir.
Devamını OkuHepatit C Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Hepatit C, karaciğer iltihabına neden olan Hepatit C virüsünden kaynaklanan bir enfeksiyondur.
Devamını Oku