Bebek sahibi olmaya henüz hazır hissetmeyen ya da istemeyen çiftler korunma yöntemleri ile istenmeyen gebelikleri önleyebilir. Bu yöntemlerden biri de vajinal halka olarak adlandırılan ve kadınların kullandığı esnek yapılı bir halkadır. Oldukça basit ve pratik bir kullanım sunan ürün, diğer tüm doğum kontrol yöntemlerinde olduğu gibi avantajlara ve dezavantajlara sahiptir. “Vajinal halka nedir?”ve “Vajinal halka ne işe yarar?” gibi soruların cevaplarını sizler için derledik…
İçerikler (Gizle-)
Vajinal Halka Nedir?
Vajinal Halka Ne İşe Yarar?
Vajinal Halka Nasıl Kullanılır?
Vajinal Halka Ne Zaman Kullanılır?
Vajinal Halka Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Kadınlarda yaygın bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılan vajinal halka, gebeliği önlemek için östrojen ve progesteron hormonları içeren bir uygulamadır. Vajinanın içine küçük ve esnek yapıya sahip bir halka takılır. Halkanın içinde gebelik için önemli östrojen ve progesteron hormonları bulunur. Vajinal astar aracılığı ile vücuda salınan bu iki hormon hamileliği önlemek için birlikte çalışır. Genellikle 4 milimetre kalınlığa ve 5.4 santimetre çapa sahip olan vajinal halka, oldukça küçüktür. 3 hafta boyunca vajinada kalır ve dördüncü hafta çıkarılıp bir hafta kullanıma ara verilir. Bu ara adet kanaması için vücuda fırsat verir. Bir haftalık aranın hemen ardından yeni bir vajinal halka rahime yerleştirilir. Bir diğer etkili doğum kontrol yöntemlerinden biri de erkeklerin kullandıkları prezervatiftir. Prezervatif hakkında daha detaylı bilgiler için “Prezervatif nasıl kullanılır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 1 2 3
Doğum kontrol haplarında da bulunan progesteron ve östrojen hormonu, vajinal halkanın içinden halkanın takıldığı süre boyunca vücuda yavaş yavaş salınır. Vajinadaki hücreler tarafından emilen östrojen, yumurtlamayı önler. Cinsel ilişki yoluyla vajinaya ilerleyen sperm yumurta yokluğunda dölleme işlemini gerçekleştiremez. Vajinadan salgılanan progesteron ise rahim ağzının etrafındaki mukusu kalınlaştırır ve spermin vajina içine girmesini zorlaştırır. Aynı zamanda rahim iç yüzeyini inceltir ve olası döllenme durumunda döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesini önleyebilir. 1
Vajinal halka kullanımı oldukça kolay ve pratiktir. Doğru uygulandığı takdirde en etkili doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Peki, vajinal halka nasıl takılır? Vajinal halkayı takmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
Vajina halkası, takıldıktan üç hafta yani 21 gün boyunca vajinada kalmalıdır. Bu sürenin sonunda hijyenik olması açısından elinizi yıkayın ve parmağınızın biri ile ( genellikle işaret parmağı) vajinaya giriş yapın ve halkayı yakalayın. Ardından parmağınızı halkanın içinden geçirin ve yavaşça dışarıya çekin. Bir hafta yani 7 gün vajinal halka kullanımını bırakın ve bu süreçte adet olmanız gerekir. Bir haftanın sonunda yeni bir vajinal halka ile korunmaya devam edebilirsiniz.2
Vajinal halka, gebeliğin önlenmesinde %91 ile %99 oranında etki sunar. Vajinal halkanın ne zaman kullanılacağı daha önce doğum kontrol yöntemleri kullanıp kullanmadığınıza göre farklılık gösterir:
Vajinal Halka Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Vajinal halka ile doğum kontrolu sağlamak her kadın için uygun bir yöntem olmayabilir. Bazı durumlarda sağlık açısından risk yaratabilir. Vajinal halka kullanması sakıncalı kişiler şöyledir:
Doğum kontrol halkasının güvenli ve uygun olup olmadığını anlamak için mutlaka doktora danışmanız gerekir. Pek çok kadın doğum kontrol yöntemi olarak vajinal halka kullanmayı tercih eder. Vajinal halka kullanmanın avantajları şunlar olabilir:
Her ne kadar avantajları olsa da vajinal halka kullanımı aşağıdaki dezavantajları da yanında getirir:
Bunlara ek olarak vajinal halka taktıktan sonra aşağıdaki belirtileri yaşarsanız mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz:
Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Kaynakça
Önerilen Bloglar
RİA Nedir? Spiral Nasıl Takılır?
Rahim içi araç veya bu terimin baş harfleri olan “RİA” şeklinde adlandırılır.
Devamını OkuTüp Ligasyonu Nedir? Neden Yapılır?
Tüplerin bağlanması veya tüp sterilizasyonu olarak da bilinen tüp ligasyonu, bir tür kalıcı doğum kontrolüdür.
Devamını OkuErtesi Gün Hapı Adet Geciktirir Mi?
Doğum kontrol yöntemlerinden biri olan ertesi gün hapı, acil durumlarda tercih edilen medikal bir ilaçtır.
Devamını Oku