Dr. Hatice İ.
Yayın Tarihi: 23.08.2024 | Güncelleme Tarihi: 23.08.2024

Vajina Kaşıntısına Ne Iyi Gelir?

Kadınlar zaman zaman vajinal kaşıntı yaşayabilir. Bu kaşıntılar bazen yoğunlaşarak vulvayı da kapsayabilir ve tüm genital bölgeye yayılabilir. Böyle bir durumda vajinal kaşıntının sebepleri üzerinde durmak ve gerekirse doktora başvurmak gerekir. Vajinal bölgeyi kaşımak, tahrişe sebep olabileceğinden birkaç günden uzun süren kaşıntı durumunda tıbbi destek alınmalıdır. Vajina kaşıntısı ile ilgili bilmeniz gerekenleri bir araya getirdik.  

İçerikler (Gizle-)
  1. Vajina Kaşıntısı Nedir? 

  2. Vajina Kaşıntısının Yaygın Nedenleri Nelerdir?

  3. Vajinal Kaşıntı Gebelik Belirtisi midir?

  4. Vajina Kaşıntısına İyi Gelen Doğal Çözümler Nelerdir?

  5. Vajina Kaşıntısını Önlemek için Alınabilecek Tedbirler

  6. Vajina Kaşıntısı için Ne Zaman Doktora Başvurmalı?

Vajina Kaşıntısı Nedir? 

Kadınlarda vajinal kaşıntı hem yaşayan kişiyi rahatsız edebilir hem de tıbbi açıdan tedirgin edici olabilir. Ancak her vajina kaşıntısının nedeni bir enfeksiyon değildir. Vajinal kaşıntı, her an ortaya çıkabilir ve genelde küçük bir rahatsızlık olarak görülüp geçiştirilebilir. Ancak bu durum, önüne geçilmediği takdirde farklı sorunlara yol açabilir.1 4

Regl öncesi vajinal kaşıntı, en sık karşılaşılan vajina kaşıntısı nedenleri arasında yer alır. Regl döneminde hızla düşen östrojen seviyeleri, vajinada kuruluğa sebep olabilir. Bu nedenle vajinada oluşabilecek tahriş de adet öncesi vajinal kaşıntı oluşturabilir. Benzer şekilde menapozda, yeni doğum yapıldığında ve emzirme döneminde de vajina kuruluğu kaynaklı kaşıntı meydana gelebilir.5

Vajinal kaşıntı şeker hastalığı kaynaklı olarak da görülebilen bir durumdur. Tip 1 ve tip 2 diyabet hastalarının kan şekeri seviyeleri aniden ve anormal derecede yükselebilir. Bunun yanında diyabet sorunu olan kişilerin idrarlarındaki glikoz oranı da oldukça yüksek miktarda olabilir. Yani şeker hastalığına sahip kişilerin yaşadığı bu durumlar, insan vücudunda doğal olarak bulunan mayanın büyüyüp çoğalması ve kaşıntı, tahriş vb. sorunlar çıkarabilmesi için ideal ortamı oluşturabilir.6

Vajina Kaşıntısı Nedir?

Vajina Kaşıntısının Yaygın Nedenleri Nelerdir?

Vajinal kaşıntı sıklıkla vulvada kaşıntı anlamında kullanılabilir. Ancak vajina, kadın cinsel organının iç kısmını, vulva ise dış kısmı ifade eder. Bu nedenle kaşıntının tam olarak nerede olduğunu önemlidir. Zira kaşıntının vajinanın iç kısmında mı dış kısmında mı olduğu bilgisi, kaşıntının nedenini bulmaya yardım edebilir. Akıntı olmadan yaşanan vajinal kaşıntının birkaç farklı nedeni olabilir. Bu nedenler aşağıdaki gibidir:

Vajinal Kaşıntı Gebelik Belirtisi midir?

“Vajinal kaşıntı gebelik belirtisi mi?” sorusuna pek çok uzman “Hayır.” cevabını verebilir. Çünkü tek başına vajinal kaşıntı, gebelik belirtisi olarak görülmeyebilir. Erken gebelik belirtisi sayılan lekelenme ve kramp ile birlikte vajinal akıntı ve kaşıntı olması durumunda ise doktor kontrolü gerekebilir.9

Hamilelikte vajinal kaşıntı yaşamak, genellikle hormonal değişikliklerden kaynaklanabilir. Hamilelikle beraber giderek artan östrojen seviyeleri, yoğun akıntı yaşanmasına ve vajina bölgesinin oldukça nemli kalmasına neden olduğu için anne adayını mantar enfeksiyonlarına açık hale getirebilir. Bu tarz enfeksiyonlar da kendini sıklıkla gebelikte vajinal kaşıntı olarak gösterebilir. 10

Vajinal Kaşıntı Gebelik Belirtisi midir?

Vajina Kaşıntısına İyi Gelen Doğal Çözümler Nelerdir?

Vajina kaşıntıları bazı durumlarda herhangi bir tedavi gerekmeksizin kendiliğinden geçebilir. Ancak kaşıntının geçmediği ve en az birkaç gün sürdüğü durumlarda, kaşıntı ve tahrişe iyi gelebilecek bazı çözüm yöntemleri denenebilir. Bu çözümler arasında öne çıkanlar şu şekilde sıralanabilir:

Vajinanın normalden daha kuru olması, kaşıntı ve tahrişe neden olabilir. Kaşıntıyı hafifletmek için kuruluğa karşı doğal bir nemlendirici olarak çeyrek su bardağı karbonat, içme suyuyla macun kıvamına getirilebilir ve macun ince bir tabaka halinde ilgili bölgeye uygulanabilir. Banyo suyuna karbonat katmak da kuruluktan kaynaklanan kaşıntıyı azaltabilir. (11) Kuruluk veya egzama gibi cilt sorunlarından kaynaklanan vajinal kaşıntı, öğütülmüş yulaf ezmesinin banyo suyuna eklenmesi yoluyla da hafifleyebilir. 11 12

Doğal yöntemler her kişide farklı etkilere sahip olabilir. Herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşmamak için bu doğal yöntemleri uygulamadan önce mutlaka bir hekime danışılmalıdır.

Vajina Kaşıntısını Önlemek için Alınabilecek Tedbirler

Pek çok açıdan rahatsız edici bir durum olan vajinal kaşıntıyı birkaç adımda önlemek aslında kolaylıkla mümkün olabilir. Bunun için ufak bazı detaylar konusunda dikkatli davranmak gerekebilir. Vajinal kaşıntıya maruz kalmamak için alınabilecek önlemler arasında şunlar bulunmaktadır:

Vajina Kaşıntısını Önlemek için Alınabilecek Tedbirler

Vajina Kaşıntısı için Ne Zaman Doktora Başvurmalı?

Vajina kaşıntısının başlangıcında vajina kaşıntısına karşı alınacak önlemleri denemek işe yarayabilir. Ancak inatçı ve sebebi belirlenemeyen kaşıntı frengi ya da hepatit b belirtileri arasında da yer alabilir. Bu noktada hepatit b ve frengi nedir gibi tüm soruları bir uzmana sorarak destek almak faydalı olacaktır. Vajina kaşıntısına aşağıdaki belirtiler eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir:

Vajinal kaşıntı için bir doktora başvurmaya karar verdikten sonra yaşanabilecek sürece dair birkaç önemli noktayı bilmek işinizi kolaylaştırabilir. Bu noktalar ise şu şekildedir:

Uyarı: Bu metin, kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Kaynakça

Önerilen Bloglar

Dr. Hatice İ.
16.08.2024 | 16.08.2024

Vajina Çeşitleri Nelerdir

Kadın üreme sisteminin en karmaşık bölümlerinden olan vajina, hem görüntüsü hem de özellikleri açısından farklı çeşitlere sahiptir.

Devamını Oku
Dr. Hatice İ.
09.08.2024 | 09.08.2024

Vajina Kokusundan Kurtulmanın Yolları

Vajina ve vulva bölgesinde koku olması son derece doğaldır.

Devamını Oku
Dr. Hatice İ.
02.08.2024 | 02.08.2024

Kısırlık Nedir? Neden Olur?

Kısırlık ya da tıbbi terimiyle infertilite, bir çiftin düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen belirli bir süre boyunca çocuk sahibi olamaması durumudur.

Devamını Oku