Yarın Hapı

Sıkça Sorulan Sorular

Ertesi Gün Hapı uzun yıllardır güvenle kullanılmaktadır. Ağızdan alınan Ertesi Gün Hapı kullanıldığında geçici bir süre hormonal bir etkileşim olacaktır, sadece kullanıldığı dönemde, adet görme zamanını değiştirebilir. Yani kullanımdan sonra adetiniz normalden daha önce veya sonra olabilir. Ancak sonraki adet döngüleriniz normal rutinine döner.

Ertesi Gün Hapı kullanımı sonrasında sadece 10 kadından 1’inde mide bulantısı görülür.

Ertesi Gün Hapı kullanımı sonrasında 10 kadından sadece 1’inde ağrılı adet görülebilir.

Ertesi Gün Hapının amacı, korunmasız ilişki sonrasında gebeliği engellemekdir, ve etkisini yumurtlamayı geçici olarak ertelemek suretiyle göstermektedir; ancak yumurtlamanın ne zaman normale döneceği bilinmediği için kullanımdan sonraki korunmasız ilişkilerde her zaman için risk vardır. Ertesi Gün Hapı kullandıktan sonraki korunmasız ilişkileriniz için herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla ilacı kullandıktan sonraki dönemde korunmak için mutlaka prezervatif gibi bir yöntem kullanılmalıdır.

Bir adet döneminde 1’den fazla kez kullanılması önerilmemektedir.

Ertesi Gün Hapı kullanımı sonrasında yumurtlama ertelendiği için sadece bir sonraki adet döneminizde adet olma gününüz değişkenlik gösterebilir, fakat sonra normal düzenine geri döner. Yapılan klinik araştırmalarda, 100 kadından sadece 1’inde adet düzensizliği bir yan etki olarak saptanmıştır.

Ertesi Gün Hapı ne kadar erken kullanılırsa o kadar etkili olmaktadır. Ertesi Gün Hapının etkisini maksimum seviyede görmek için ilk 24 saat içerisinde kullanılması tavsiye edilir.

Ertesi Gün Hapı ağızdan alınan tablet şeklindedir. Korunmasız cinsel ilişki sonrası mümkün olan en kısa sürede bir miktar suyla alınır. Yemekten önce, yemek sırasında veya sonrasında alınabilir

Ertesi Gün Hapı genellikle kullananlar tarafından iyi tolere edilmektedir. En sık görülebilecek yan etkiler; göğüslerde hassasiyet, bulantı, karın ağrısı, başağrısı, halsizlik ve baş dönmesidir. Ertesi Gün Hapı kullanımdan sonra geçici olarak adet düzensizliğine veya lekenme tarzında kanamalara yol açabilir. Adet kanaması beklenen tarihten birkaç gün önce veya sonra başlayabilir, yeni bitmiş olan bir adet kanaması kısa süre için tekrarlayabilir. Fakat bu etkiler genellikle ilk adet kanamasını takiben normal düzenine dönecektir.

Ertesi Gün Hapı alındıktan sonra damlama veya lekelenme tarzında kanama olabilir. Bu adet kanaması değildir ve her kullanımdan sonra ortaya çıkması beklenmez. Takip eden günlerde beklenen normal bir adet kanaması görülecektir. Beklenen tarihten birkaç gün önce veya sonra başlayabilir. Eğer adet kanaması 5-7 gün gecikirse ya da normal zamanında ancak olağandan fazla ya da az miktarda bir adet kanaması olursa, doktora başvurulmalıdır.

Korunmasız cinsel ilişki sonrasında istenmeyen hamilelikleri engellemek için kullanılan Ertesi Gün Hapının vücuttaki etkisi, yumurtlamayı geçici olarak ertelemesidir. Erteleme geçici olduğu için kişinin yumurtlamasında veya doğurganlık özelliğinde herhangi bir olumsuz etki göstermez.

Ertesi Gün Hapı, yumurtlamayı erteleyen bir özelliğe sahiptir. Bu sayede gebelik hiç başlamayacaktır ve istenmeyen gebelik önlenecektir. Bu yüzden Ertesi Gün Hapı bir kürtaj yöntemi değildir.

Hayır tabi ki! Ertesi Gün Hapı bir kürtaj yöntemi değildir. Yumurtlamayı erteleyerek istenmeyen gebeliği önler.

Ertesi Gün Hapının alınmasından sonraki ilk 3 saat içinde kusulursa, Ertesi Gün Hapının tekrar alınması gerekir. Ancak 3 saatten sonra gerçekleşen kusmalarda hapın tekrar kullanılmasına gerek yoktur.

Ertesi Gün Hapı etkisini yumurtlamayı ertelemek yoluyla göstermektedir ve bu etki için önerilen dozda alınması yeterlidir, daha yüksek dozda alınmasının ilave bir katkısı olmayacaktır.

Adetiniz 7 günden fazla geciktiyse bir gebelik testi yapabilir ya da doktorunuza başvurabilirsiniz.

Her ikisi de progesteron reseptörüne bağlandığı için mutlaka bir etkileşim olacaktır.Bu nedenle acil korunma gerekiyorsa adet geciktirici hap kullanımı kesilmelidir.Her ikisi de hormonal içerikte olduğu için beklenen yan etkilerde artış gözlenebilir

Üretken döneminizin tam olarak ne zaman olduğunu bilmenin yolu yoktur. Her aylık döngünüzde farklı günlerde olabilir. O nedenle korunmasız cinsel ilişkiler yaşıyorsanız, döngünüz sırasında gebe kalmadığınızdan emin olabileceğiniz “güvenli” bir zaman yoktur.