İçerikler (Gizle-)
Erkek Doğum Kontrolü Nedir?
Doğum Kontrolü Erkeğe Mi Kadına Mı Uygulanmalıdır?
Erkek Korunma Yöntemleri Nelerdir?
Kondom-Prezervatif
Vazektomi
Geri çekme (Coitus interruptus)
Hormon İlaçları
Doğum kontrol yöntemi olarak kadın ve erkeklerde çeşitli opsiyonlar bulunabilir. Erkeklerde doğum kontrol yöntemleri ile güvenli bir şekilde gebelikten korunmak mümkün olabilir. Kondom, vazektomi, Ertesi Gün Hapı gibi uygulamalar erkek korunma yöntemleri arasındadır. Cinsellikte korunma yolları hakkında daha fazla bilgi ve “Erkek doğum kontrolü nedir?”, “Doğum kontrolü erkeğe mi kadına mı uygulanmalıdır?”, “Erkek doğum kontrol yöntemleri nelerdir?” gibi konular için yazımızı okuyabilirsiniz.
Erkeklerde doğum kontrol, erkeklerin cinsel birleşme esnasında partnerlerini istenmeyen gebeliğe karşı korumak için kullandığı yöntemlerdir. Erkekte sperm kanallarının bağlanması, kondom kullanımı veya geri çekme yöntemi, bunlardan bazılarıdır. Ayrıca ek olarak hormonal yöntemlere de başvurulabilir. Çocuk istemeyen çiftler bu uygulamalardan faydalanabilir. Böylece erkek üreme organlarından salgılanan spermlerin kadına aktarılması engellenerek yumurta ve spermin döllenmesinin önüne geçilebilir. Bu sayede hamilelik gerçekleşemez. Kadın kontrasepsiyon yöntemlerinin çeşitliliğine rağmen cinsellikte erkek korunma yolları daha sınırlıdır. Bununla birlikte yeni ve daha etkili yöntemlere yönelik araştırmalar devam eder.
Doğum kontrolünün erkeğe mi yoksa kadına mı uygulanması gerektiği duruma göre değişkenlik gösterebilir. Birleşmiş Milletler tarafından yapılan bir araştırmaya göre dünya çapında üreme çağındaki çiftlerin kullandığı korunma yolları arasında kadın doğum kontrol hapları en yaygın seçim olarak karşımıza çıkar. Ayrıca erkeklere uygulanan doğum kontrol yöntemleri daha az yaygındır. Bunların %8'ini prezervatif, %2’sini vazektomi uygulamaları oluşturur (1).
Erkeklere uygulanan doğum kontrol yöntemleri bazı sebeplerden ötürü tercih edilmez. Erkekte teması azaltması, cinsellikten alınan hazzı düşürmesi, ereksiyon kaybına neden olması bu nedenlerden bazılarıdır. Bu durumda erkekte doğum kontrolü için diğer yöntemlere başvurmak gerekebilir. Size en uygun yöntemi belirlemeniz için partneriniz ile birlikte bir sağlık profesyonelinden danışmanlık almalısınız.
Erkek korunma yöntemleri arasında prezervatif kullanmak, vazektomi, hormonal uygulamalar bulunabilir. Vazektomi, kalıcı olabilen tek erkeklerde doğum kontrol yöntemidir. Kadın kontrasepsiyonunda sıkça kullanılan doğum kontrol hapları gibi hormon ilaçları ile erkek doğum kontrolü sağlama fikri, araştırmacıların ilgi odağı olmasına rağmen klinik olarak onay alan bir yöntem henüz bulunmamaktadır. Hormonal erkek kontrasepsiyonunun etkililik çalışmaları kapsamında; androjene ve androjen-projestin kombinasyonuna yaklaşımlar değerlendirilmiştir. En umut verici hormonal yaklaşımlar transdermal jel ve enjeksiyon formlarında verilen androjen-projestin kombinasyonlarını içerir (2). Tüm bu uygulamalar ile gebeliğin önüne geçilebilir. Cinsellikte erkek korunma yöntemleri arasında şunlar bulunur:
Prezervatif, hamilelik ve HIV, klamidya, bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların riskini azaltabilen popüler ve erişilebilir bariyer yöntemidir. Çeşitli şekil, renk ve boyutlarda olabilir. Bazıları spermi öldürmeye yardımcı olmak için spermisit (sperm öldürücü) içerir. Prezervatifler doğru kullanım yönergeleri izlendiğinde oldukça etkili olabilir. Ancak, prezervatifin yanlış kullanımı sonucu bu güvenilirlik oranı azalabilir (3). Prezervatifin geç takılması, boşalmadan sonra penisin vajinada kalması veya prezervatiflerin yırtılmasına neden olan bazı eylemler, bu güvenilirliği oldukça düşürebilir (4). Sıkıkla merak edilen “Prezervatif nedir?” sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.
Vazektomi, erkeklerde kalıcı bir doğum kontrol yöntemidir. Cinsel aktiviteyi engellemeyen bir uygulamadır. Birkaç farklı vazektomi tekniği vardır. Tüm vazektomi tekniklerinde spermin penisten çıkması için, içinden geçtiği vas deferens kanalına girmesi engellenir. Bazı vazektomi işlemlerinin geri dönüşü mümkün olsa da bu prosedürlerin etkinliği vazektomiyi gerçekleştiren sağlık uzmanının uyguladığı tekniğe ve becerisine bağlıdır. Vazektominin erkek doğum kontrolündeki başarı oranının %99'dan yüksek olduğu belirtilir (5). Ayrıca vazektomi; cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı koruma sağlamaz.
Geri çekme yöntemi, cinsel birleşme sırasında boşalmadan önce penisin vajinadan çıkarılmasını ifade eder. Gebelik riskini azaltmanın geleneksel bir yöntemidir. Öte yandan bir doğum kontrol yöntemi olarak kabul görmez. Teorik olarak bu yöntem, spermin rahime ulaşmasını engelleyebilir. Ancak %22 gibi bir başarısızlık oranına sahiptir. Geri çekilmede en doğru yaklaşım; sadece boşalmanın başlangıcında değil, herhangi bir boşalma meydana gelmeden önce geri çekilmek şeklinde olmalıdır. Bunun zamanlamasını doğru ayarlamak zor olabilir. Ayrıca geri çekme yöntemi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı koruma sağlamaz (6).
Hormon takviyeleri sayesinde gebeliğin önüne geçilebilir. Bunun için hormon içerikli bazı ilaçlardan faydalanılabilir. Erkek doğum kontrol hapları sayesinde sperm üretimi uyaran hormonların salgılanması azaltılabilir. Böylece sperm oluşumu engellenebilir. Ancak daha yeni bir uygulama olduğu için erkeklerde hormon ilaçları ile ilgili çalışmalar devam etmektedir (7), (8).
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Kaynakça:
Önerilen Bloglar
Popoda Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer?
Popoda sivilce, yaygın olarak görülen bir cilt durumudur ve genellikle göğüs, sırt, yüz gibi vücudun diğer bölgelerinde çıkan sivilcelerden farklıdır.
Devamını OkuHPV Aşısı Nedir HPV Aşısı Neden Yapılır
Human papillomavirus papillomavirus (insan papilloma virüsü), cinsel yolla bulaşan bir virüstüs ve kısaca HPV olarak bilinir.
Devamını OkuPrezervatif Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir
Kondom ismiyle de bilinen prezervatif, bariyer doğum kontrol yöntemleri arasında yer alır.
Devamını Oku