Dr. Hatice İ.
Yayın Tarihi: 09.08.2024 | Güncelleme Tarihi: 09.08.2024

Hepatit C Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Hepatit C, karaciğer iltihabına neden olan Hepatit C virüsünden kaynaklanan bir enfeksiyondur. Hepatit C enfeksiyonu, kronik bir hal alarak ciddi karaciğer hasarına ve yetmezliğine yol açabilir. Bu nedenle Hepatit C'nin önlenmesi ya da erken teşhis edilmesi, hastalığın ciddi sonuçlarını engellemek açısından son derece önemlidir. “Hepatitis C nedir?”, “Hepatit C nasıl bulaşır?” gibi sıkça sorulan sorulara yanıt bulmak, tanı ve tedavi yöntemleriyle hastalığa karşı alınabilecek önlemleri öğrenmek için içeriğimizi okumaya devam edin.

İçerikler (Gizle-)
  1. Hepatit C Nedir?

  2. Akut ve Kronik Hepatit C Arasındaki Farklar

    1. Akut Hepatit C

    2. Kronik Hepatit C

  3. Hepatit C Nasıl Bulaşır?

  4. Hepatit C Cinsel Yolla Bulaşır mı?

  5. Hepatit C Belirtileri Nelerdir?

    1. Akut Hepatit C Belirtileri

    2. Kronik Hepatit C Belirtileri

  6. Hepatit C Nasıl Teşhis Edilir?

  7. Hepatit C Tedavi Yöntemleri

  8. Hepatit C'den Korunma Yolları

  9. Hepatit C Hastalarının Bilmesi Gerekenler

Hepatit C Nedir?

Hepatit C, hepatit C virüsünün (HCV) bulaşmasından sonra gelişen ve kan yoluyla bulaşan bir karaciğer iltihabıdır. Hepatit C, akut veya kronik olabilir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tahminlerine göre dünya genelinde yaklaşık 58 milyon kişinin kronik hepatit C ile yaşamını sürdürmektedir. Ancak semptomların ortaya çıkması on yıllar alabildiği için çoğu kişi hepatit C hastası olduğunu bilmez. “Hepatit C öldürür mü?” cevabı merak edilen bir sorudur. Hepatit C tedavi edilmezse uzun yıllar süren kronik iltihaplanma, ciddi sonuçlara yol açabilir. Örneğin, kronik karaciğer hastalığına dönüşebilir ve ileri seviyede karaciğer hasarına yol açabilir. Kronik hepatit C, karaciğer yetmezliği ve karaciğer naklinin önde gelen nedenlerinden biridir. Tüm bu nedenlerle düzenli tarama yaptırmak son derece önemlidir. 1 2

Akut ve Kronik Hepatit C Arasındaki Farklar

Akut ve kronik hepatit C arasında belirgin farklar vardır. Bu farklar hastalığın teşhis edilmesi ve gerekli durumlarda tedaviye başlanması açısından önem taşır.

Akut ve Kronik Hepatit C Arasındaki Farklar

Akut Hepatit C

Akut hepatit C, enfeksiyondan sonraki ilk 6 ay içinde gelişir. Bu dönemde hastalık çoğu zaman asemptomatiktir. Virüse maruz kalanların yalnızca %20'sinde belirtiler görülür. Belirtiler virüsle maruziyetten 2-12 hafta ortaya çıkabilir ve kendi kendine düzelebilir. Akut aşama genellikle üç aya kadar sürer ve bu süre zarfında kişilerin %20'sinde virüs kendiliğinden temizlenir.

Kronik Hepatit C

Kronik hepatit C, virüsün vücutta uzun süre kalmasıyla oluşur ve belirtileri aylar veya yıllar içinde yavaş yavaş gelişir ve ağırlaşır. Bu nedenle, belirtiler şiddetli hale gelene kadar fark edilmeyebilir. Kronik hepatit C, karaciğerin sürekli iltihaplanmasına ve şişmesine neden olur. Bu durum, siroza neden olarak karaciğere zarar verir ve sonunda kalıcı karaciğer hasarına yol açar. Kronik hepatit C enfeksiyonu tedavi edilmezse karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanseri gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Kronik hepatit C'den kaynaklanan siroz riski, 20 yıl sonra yaklaşık %25'tir.1 3

Hepatit C Nasıl Bulaşır?

Hepatit C Nasıl Bulaşır?

Hepatit C, bulaşıcı bir hastalıktır. Peki, hepatit C neden olur? Hepatit C, hepatit C virüsü nedeniyle ortaya çıkan bir karaciğer hastalığıdır ve kan yoluyla bulaşır. Hepatit C virüsünün riski ihtimali şu durumlarda artar:

Hepatit C; gündelik temas, emzirme, sarılma, el sıkışma, öpüşme, sivrisinek ısırıkları, yemek eşyalarını paylaşma, yiyecek veya içecek paylaşma, hapşırma ve öksürmeyle bulaşmaz.2 4

Hepatit C Cinsel Yolla Bulaşır mı?

“Hepatit C bulaşıcı mı?” sorusunun yanı sıra hepatit C’nin cinsel yolla bulaşıp bulaşmadığı da merak edilir. ​​Hepatit C virüsü, kan yoluyla bulaşır ve cinsel yolla bulaşma riski düşüktür. Kanamaya neden olan cinsel aktiviteler, anal seks ve regl döneminde cinsel ilişki gibi durumlar riski artırır.  Sizde veya partnerinizde HIV, bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan başka bir virüs ya da hastalık mevcutsa, birden fazla cinsel partneriniz varsa hepatit C’nin cinsel yolla bulaşma riski yükselir. Hepatit C virüsü öpüşme, sarılma veya el ele tutuşma yoluyla bulaşmaz.5

Hepatit C Cinsel Yolla Bulaşır mı?

Hepatit C Belirtileri Nelerdir?

Hepatit C belirtileri, akut ve kronik hepatit C belirtileri olarak iki ayrı başlık altında incelenebilir. İşte, detaylarıyla akut ve kronik hepatit C belirtileri:

Akut Hepatit C Belirtileri

Her uzun süreli hepatit C enfeksiyonu, akut bir evre ile başlar. Akut hepatit C, nadiren belirti gösterir. 

Kronik Hepatit C Belirtileri

Kronik hepatit C genellikle uzun yıllar boyunca belirti göstermez. Kronik hepatit C, teşhis ve tedavi edilmezse i̇leri düzey karaciğer hastalığına neden olabilir. Belirtiler, virüs karaciğere ileri seviyede zarar verdikten sonra ortaya çıkabilir. 

Diğer hepatit enfeksiyonları da karaciğeri etkilediğinden belirtiler benzer olsa da hepatit A ve hepatit B belirtileri farklılık gösterebilir.

Hepatit C Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorlar, HCV enfeksiyonunu teşhis etmek için ilk olarak antikor testi ister. Daha önce HCV virüsüne maruz kalanların vücudu 2-3 ay içerisinde bağışıklık tepkisi olarak hepatit C antikorları üretir. Antikor testinin pozitif sonuç vermesi kişinin virüse maruz kaldığını gösterir, ancak enfeksiyonun devam ettiği anlamına gelmez. Antikor testi pozitif çıkarsa virüsün aktif olup olmadığını belirlemek için ribonükleik asit (RNA) testi yapılır. Aktif HCV enfeksiyonu durumunda etkili bir tedavi planı oluşturmak için kandaki viral yükü ölçmek ve virüsün genotipini belirlemek için ek hepatit C kan testi gerekir. Hepatit C tahlili sonuçları kronik hepatit C'yi işaret ediyorsa karaciğer hasarını değerlendirmek için karaciğer fonksiyon testi, ultrason elastografisi ve karaciğer biyopsisi de yapılabilir.1 7

Hepatit C Tedavi Yöntemleri

Hem akut hem kronik hepatit C, %95 oranında tedavi edebilir. Hepatit C tedavisi, doktorunuzun da onayıyla doğrudan etkili antiviraller (DEA'lar) ile yapılır. DEA’lar, HCV'yi vücuttan uzaklaştırarak karaciğer hasarı riskini azaltır. Doktorunuz tedaviyi genellikle iki veya daha fazla DEA'nın kombinasyonu halinde uygulayacaktır. İlaç seçimi ve tedavi süresi; hastanın genel vücut fonksiyonlarına, karaciğerin durumuna ve virüs türüne (genotip) bağlı olarak değişir. Tedavi bittikten 12 hafta sonra kanda virüs tespit edilemezse hepatit C tedavi edilmiş sayılır. Yine de son bir kez doktor onayı alarak tedavinizin tamamlanıp tamamlanmadığını netleştirmeniz önemlidir.

Hepatit C'den Korunma Yolları

Hepatit C aşısı var mı?” cevabı merak edilen bir sorudur. Hepatit C için henüz bir aşı geliştirilmemiştir. Enfeksiyon riskini azaltmanın en iyi yolu, başka birinin kanıyla temas etmiş olabilecek eşyaları kullanmaktan kaçınmaktır. Bunun için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:

Hepatit C Hastalarının Bilmesi Gerekenler

Yaşam tarzı alışkanlıkları, hepatit C hastalarının daha uzun ve kaliteli bir yaşam sürmesine katkı sağlar. Alkol tüketimini bırakmak ve karaciğere zarar verebilecek ilaçlardan kaçınmak karaciğer sağlığını korumaya yardımcı olur. Hepatit C hastaları, diğer insanların sağlığını korumak için de çeşitli önlemler almalıdır. Başkalarının kanla temas etmesini önlemek için yaraları kapatmak, kanla temas edebilecek eşyaları paylaşmamak ve sağlık çalışanlarına virüs taşıyıcılığını bildirmek önem taşır. Ayrıca hepatit C hastaları, cinsel ilişki öncesinde partnerlerine enfeksiyondan mutlaka bahsetmeli ve her zaman prezervatif kullanmalıdır.6

Cinsellikle ilgili merak ettiklerinizi öğrenmek ve geç boşalma gibi konular hakkında bilgi almak için diğer içeriklerimizi de mutlaka inceleyin!

Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Kaynakça

Önerilen Bloglar

Dr. Hatice İ.
19.08.2024 | 19.08.2024

Vajinit Nedir?

Genital bölgede kaşıntı, yanma ve akıntı gibi sorunlar, birçok kadının dönem dönem baş etmek durumunda kaldığı sorunlardır

Devamını Oku
Dr. Hatice İ.
16.08.2024 | 16.08.2024

Vajinal Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Bakteriler, parazitler, virüsler ve mantarlar normal şartlar altında ve denge durumunda, vajinada soruna neden olmadan yaşayabilir.

Devamını Oku
Uzm. Dyt. Özgür G.
17.07.2024 | 17.07.2024

Trikomonas Nedir Belirtileri Nelerdir

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan trikomonas, hem kadın hem de erkeklerde rastlanabilen parazit kaynaklı bir enfeksiyon çeşididir.

Devamını Oku