Dr. Hatice İ.
Yayın Tarihi: 09.08.2024 | Güncelleme Tarihi: 09.08.2024

Vajina Kokusundan Kurtulmanın Yolları

Vajina ve vulva bölgesinde koku olması son derece doğaldır. Anormal vajinal koku; birkaç gün süren, alışılmadık ve hoş olmayan bir koku olarak tanımlanır. Hormonal değişiklikler, ter, normal bakteriler, adet döngüsü, hamilelik, cinsellik, egzersiz ve yaşam tarzı alışkanlıkları vajinal kokuyu etkileyebilir. Vajina kokusu, her zaman bir sorun anlamına gelmez. Anormal vajinal koku gri-beyaz vajinal akıntı, yanma ve kaşıntı gibi diğer semptomlarla bir arada görüldüğünde bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Vajinal kokuya neden olan durumları ve istenmeyen kokularla nasıl başa çıkabileceğinizi öğrenmek için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz. 1

İçerikler (Gizle-)
  1. Anormal Vajinal Kokusu Nasıl Anlaşılır?

  2. Vajina Kokusuna Neden Olan Durumlar Nelerdir?

    1. Vajinanın pH Dengesinin Bozulması

    2. Bakteriyel Vajinozis (BV)

    3. Trikomoniazis

    4. Mantar Enfeksiyonu

    5. Hamilelik ve Doğum

  3. Vajina Kokusunu Önlemek İçin Hijyen İpuçları

  4. Vajina Kokusundan Kurtulmak İçin Doğal Çözümler

    1. Probiyotikler ve Vajinal Sağlık

    2. Elma Sirkesi ve Vajinal Sağlık

    3. Çay Ağacı Yağı ve Vajinal Sağlık

Anormal Vajinal Kokusu Nasıl Anlaşılır?

Anormal Vajinal Kokusu Nasıl Anlaşılır?

Vajina, milyonlarca bakteriye ev sahipliği yapar ve bu bakterilerin bileşimi günlük, hatta bazen saatlik olarak değişir. Bu bakterilerin ve kasık bölgesindeki ter bezlerinin etkisiyle vajina ve vulvanın kendine özgü bir kokusunun olması doğaldır. Anormal olmayan ve genellikle endişe etmeyi gerektirmeyen bazı yaygın kokular şunlardır:

Anormal olmayan vajina kokusuna güçlü veya anormal akıntı veya kanama gibi belirtiler eşlik ediyorsa en kısa sürede bir kadın doğum uzmanına başvurmak önem taşır. Aşağıdaki kokular ise anormal koku olarak tanımlanabilir. 

Vajina Kokusuna Neden Olan Durumlar Nelerdir?

Vajina Kokusuna Neden Olan Durumlar Nelerdir?

Vajinal kokusuna neden olabilecek pek çok farklı durum vardır. En yaygın rastlanan durumları ise şu şekilde sıralamak mümkündür:

Vajinanın pH Dengesinin Bozulması

Vajinal koku genellikle vajinanın pH seviyesine, yani ne kadar asidik olduğuna bağlıdır. Vajinada çeşitli bakteri türleri yaşar ve bunlar vajinal flora olarak adlandırılır. Bu bakteriler, vajinanın doğru asidite (pH) seviyesinde kalmasını sağlamak için hassas bir dengede bulunur. Sağlıklı bir pH seviyesi, kötü vajinal kokuya neden olan enfeksiyonları önler. Öte yandan, vajinal floranın dengesinin bozulması vajinanın hoş olmayan bir şekilde kokmasına neden olabilir.

Bakteriyel Vajinozis (BV)

Bakteriyel vajinozis, belirli vajinal bakterilerin aşırı çoğalmasından kaynaklanan bir bakteriyel enfeksiyondur. Genellikle ek semptomlara neden olmayan bakteriyel vajinozis, bazı kişilerde cinsel ilişkiden sonra artan balık kokusu, idrar yaparken kaşıntı veya yanma, ince beyaz veya gri vajinal akıntı, vajinada ağrı, kaşıntı veya yanma ve vulvada kaşıntı gibi belirtiler görülebilir.

Trikomoniazis

Trikomoniazis ya da bilinen diğer adıyla trikomonas, bir parazit tarafından neden olunan cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Trikomoniazis, her zaman belirgin semptomlara yol açmaz. Bazı durumlarda balık kokusu, şeffaf, beyaz, sarımsı veya yeşilimsi vajinal akıntı, genital bölgede kaşıntı, yanma, kızarıklık veya hassasiyet ve idrar yaparken ve/veya cinsel ilişki sırasında rahatsızlık gibi semptomlara neden olabilir.

Mantar Enfeksiyonu

Vajina ve/veya vulvanın mantar enfeksiyonu tatlımsı, malt benzeri vajina kokusuna yol açabilir.  Kalın ve peynir kıvamında pütürlü vajinal akıntı, kaşıntı, tahriş ve hassasiyet de mantar enfeksiyonunun belirtileri arasındadır.

Hamilelik ve Doğum

Hamilelikte vajina kokusu, sık yaşanan bir durumdur. Vajinaya artan kan akışı ve östrojen, progesteron ve prolaktin gibi hormonların değişen seviyeleri pH seviyesini etkileyerek alışılmadık kokulara neden olabilir. Gebelikte vajina kokusu, vajinit adı verilen vajinal enfeksiyondan da kaynaklanabilir. Doğumdan sonra vajina kokusu da oldukça yaygın görülür. Rahim hamilelik öncesi haline dönerken lochia adı verilen kan, mukus ve hamilelikle ilgili diğer kalıntıları salgılar. Lochia, adet kanına benzer metalik bir kokuya sahiptir. 1 2

Vajina Kokusunu Önlemek İçin Hijyen İpuçları

Kişisel hijyene dikkat etmek; genital bölgeyi temiz tutmak ve vajinayı enfeksiyonlardan korumak için önemlidir. Düzenli duş almak en önemli önlemdir. Vajinal duş yapmak, pH dengesini bozarak enfeksiyon riskini artırabilir. Bu nedenle genital bölgeyi, vajinaya doğrudan su tutmadan sadece hafif, kokusuz sabun ve ılık su ile temizlemek gerekir. Egzersiz sonrası hemen duş alıp temiz kıyafetler giymek, sıcak ve nemli ortamlarda zararlı bakterilerin çoğalmasını engeller. Ayrıca, sentetik kumaşlar yerine doğal kokularıyla nefes alabilen pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Tampon ve ped yerine menstrual kap kullanmak da regl döneminde vajina kokusu ile başa çıkmaya yardımcı olabilir. 

Vajina Kokusundan Kurtulmak İçin Doğal Çözümler

Vajina kokusu konusunda endişeleriniz varsa iyi hijyen sağlamak, anormal kokulardan kaçınmanın ilk adımıdır. Çeşitli doğal yöntemler de kokuyu gidermeye yardımcı olabilir. Ancak anormal kokuya kaşıntı veya yanma, cinsel ilişki sırasında ağrı, peynir kıvamında kalın akıntı, adet döneminden bağımsız vajinal kanama eşlik ediyorsa en kısa sürede bir kadın doğum uzmanına başvurmak gerekir. (2) (3)  Vajina kokusundan kurtulmak için başvurabileceğiniz doğal yöntemlerden bazılarına yakından bakalım.

Vajina Kokusundan Kurtulmak İçin Doğal Çözümler

Probiyotikler ve Vajinal Sağlık

Probiyotik tüketimi, sindirim sisteminin işleyişini iyileştirmek için popüler hale gelmiştir. Son zamanlarda, sağlık uzmanları probiyotiklerin vajinal sağlık üzerindeki potansiyel faydalarını da değerlendirmeye başlamıştır. Bilimsel kanıtlar kesin olmasa da bir probiyotik türü olan L. acidophilus'un bakteriyel vajinozis gibi sorunları önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar, yoğurt gibi fermente gıdaların vajinadaki bakteriyel dengesizliği önlemeye ve düzenlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Benzer şekilde, diğer çalışmalarda günlük probiyotik kapsül almanın vajinadaki bakteriyel dengesizliği önlemede ve tedavi etmede etkili olabileceği belirtilmiştir.4

Elma Sirkesi ve Vajinal Sağlık

Yaygın inanışa göre vajina kokusu sirke kullanılarak giderilebilir.Güncel çalışmalar, elma sirkesinin belirli oranda suyla seyreltilmesiyle hazırlanan oturma ya da küvet banyosunun bakteriyel vajinozise neden olan birkaç bakteri türünün ve mantar enfeksiyonuna yol açan Candida'nın büyümesini engellediğini göstermiştir.5

Çay Ağacı Yağı ve Vajinal Sağlık

Çay ağacı yağı, antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahip bir uçucu yağdır ve yüzlerce yıldır cilt enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Çay ağacı yağıyla üretilen fitiller, mantar enfeksiyonu ilaçlarına alternatif olarak kullanılır. Ancak çay ağacı yağı gibi uçucu yağlar, doğrudan ya da seyreltilerek genital bölgede uygulanmamalıdır. 

Elma sirkesi, çay ağacı yağı fitilleri gibi doğal yöntemleri denemeden önce kesin tanı için mutlaka kadın doğum uzmanına danışmak, bu yöntemlerin kullanımı için doktor onayı almak gerekir. Cinsel sağlıkla ilgili farklı konularda bilgi almak için seksin faydaları ve Kegel kası egzersizi gibi konulara odaklanan içeriklerimizi inceleyebilir, “Vajinismus nedir?” ve benzeri sorulara cevap bulabilirsiniz.

Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Kaynakça

Önerilen Bloglar

Dr. Hatice İ.
23.08.2024 | 23.08.2024

Vajina Kaşıntısına Ne Iyi Gelir?

Kadınlar zaman zaman vajinal kaşıntı yaşayabilir.

Devamını Oku
Dr. Hatice İ.
16.08.2024 | 16.08.2024

Vajina Çeşitleri Nelerdir

Kadın üreme sisteminin en karmaşık bölümlerinden olan vajina, hem görüntüsü hem de özellikleri açısından farklı çeşitlere sahiptir.

Devamını Oku
Dr. Hatice İ.
02.08.2024 | 02.08.2024

Kısırlık Nedir? Neden Olur?

Kısırlık ya da tıbbi terimiyle infertilite, bir çiftin düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen belirli bir süre boyunca çocuk sahibi olamaması durumudur.

Devamını Oku