Ertesi gün hapı, tüm dünyada yaygın olarak kullanılan bir acil doğum kontrol yöntemidir. Düzenli doğum kontrol yöntemleri arasında yer almayan ertesi gün hapı kullanımı, korunmasız cinsel ilişki sonrası ya da mevcut doğum kontrol yöntemiyle ilgili bir aksaklık yaşandığında gebeliği önlemeye yardımcı olabilir. Ertesi gün haplarının kullanılan etken maddelere göre farklı çeşitleri bulunur. Ertesi gün hapı nedir, ne işe yarar, nasıl koruma sağlar gibi çok merak edilen soruların cevaplarını bulmak için içeriğimizi okuyabilirsiniz. Ayrıca ertesi gün hapının etkinliğini azaltan durumları ve dikkat edilmesi gereken noktaları da öğrenebilirsiniz.
İçerikler (Gizle-)
Ertesi Gün Hapı Nedir?
Ertesi Gün Hapı Ne İşe Yarar?
Ertesi Gün Hapı Nasıl Koruma Sağlar?
Ertesi Gün Hapı Hangi Durumlarda Kullanılır?
Ertesi Gün Hapının Kullanımı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ertesi Gün Hapı Bir Doğum Kontrol Yöntemi midir?
Ertesi Günü Hapını Kullandıktan Sonra Tekrar Korunmasız İlişkiye Girilebilir mi?
Ertesi Günü Hapının Etkisini Düşüren Durumlar Nelerdir?
Ertesi gün hapı, doğum kontrol hapı ya da prezervatif gibi yaygın doğum kontrol yöntemlerinin kullanılmadığı ya da herhangi bir nedenle etkisiz olduğu acil durumlarda kullanılabilen bir doğum kontrol yöntemidir “Ertesi gün hapı nedir?” sorusuna “Korunmasız cinsel ilişki sonrasında gebeliği önlemede etkili acil doğum kontrol yöntemidir.” şeklinde yanıt vermek mümkündür. Ertesi gün hapları, levonorgestrel ya da ulipristal asetat isimli etken maddeleri içerebilir. Ulipristal asetat içeren ertesi gün hapları, levonorgestrel etken maddeli haplara kıyasla daha etkilidir.(1)(2) “Ulipristal Asetat Ne İşe Yarar?” başlıklı içeriğimizi okuyarak bu etken madde hakkında detaylı bilgi elde edebilirsiniz.
Sıkça sorulan “Ertesi gün hapı nedir?” sorusuna cevap bulduktan sonra bu hapın ne işe yaradığına yakından bakmak isteyebilirsiniz. Peki, ertesi gün hapı ne işe yarar? Acil durumlarda kullanılan doğum kontrol hapları, yani ertesi gün hapları yumurtlamayı, döllenmeyi ve/veya döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesini önlemeyi amaçlar. Bu sayede istenmeyen gebeliklerin önlenmesine yardımcı olur. Ertesi gün hapı faydaları istenmeyen gebelikleri önlemekle sınırlıdır. Ertesi gün hapları, mevcut bir hamileliğin sonlandırılması için kullanılamaz.(2) “Ertesi gün hapı işe yarar mı?” sorusunun cevabı kullanım amacına göre değişir. Ertesi gün hapı, sadece olası gebelikleri engellemeye yöneliktir ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma yolları arasında yer almaz.(3)
Ertesi gün hapları, etken maddeye göre farklı şekilde koruma sağlayabilir. Levonorgestrel etken maddeli ertesi gün hapı, yumurtalıklardan yumurta salımını engellemeye yönelik bir işleyişe sahiptir. Yani döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesini önleyemez.(4) Ulipristal asetat etken maddeli ertesi gün hapları ise seçici progesteron reseptörü modülatörü olarak tanımlanabilir. Yani yumurtlama için gerekli bir hormon olan progesteronun etkinliğine yönelik işleviyle yumurtlamayı geciktirir ve bu sayede olası döllenmeyi engeller. Ulipristal asetat etken maddeli ertesi gün hapları, regl döngüsünün her evresinde kullanılabilir ve her evrede farklı şekillerde etkinlik göstererek gebeliği önlemeye yardımcı olur.(5)
“Ertesi gün hapı nedir, ne işe yarar?” gibi soruların ötesinde “Ertesi gün hapı gebeliği önler mi?” sorusunun cevabını merak ediyor olabilirsiniz. Doğru durumlarda ve önerilen şekilde kullanıldığında ertesi gün hapı istenmeyen gebelikleri önleyebilir. Ertesi gün hapı, sadece acil doğum korunma yöntemi olarak aşağıdaki durumlarda kullanılır:
Ertesi gün hapını korunmasız cinsel ilişkiden sonra olabilecek en kısa sürede almak gerekir. Cinsel ilişki ile hapın kullanımı arasındaki süre, gebeliğin önlenmesi konusunda önemlidir. Levonorgestrel etken maddeli ertesi gün hapları, cinsel ilişkiden sonraki ilk üç gün yani 72 saat içerisinde kullanılmalıdır. Ulipristal asetat etken maddeli ertesi gün hapları ise cinsel ilişkiden sonraki ilk beş gün yani 120 saat içerisinde kullanılması gerekir. Ertesi gün hapı kullanımı süresi uzadıkça hapların etkinliği azalır. Ertesi gün hapı yemekten önce ya da sonra, su ile birlikte alınmalıdır.
Ertesi gün hapını önerilen süre zarfında kullandıktan sonra aşağıdaki konulara dikkat etmelisiniz:
Ertesi gün hapı nedir, sorusuna acil bir doğum kontrol yöntemidir olarak cevap vermek en doğrusudur. Ertesi gün hapı çeşitleri, yalnızca acil doğum kontrolü yöntemi olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır, rutin olarak kullanılabilecek bir doğum kontrol yöntemi değildir.(1) Ertesi gün hapları, düzenli doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır. Bu haplar mevcut gebeliği durdurmaz, sizi veya partnerinizi cinsel yolla bulaşan hastalıklar karşı korumaz.(2) Hem gebelikten hem de cinsel yollarla bulaşan hastalıklardan nasıl korunabileceğinizi merak ediyorsanız Cinsellikte Erkek Korunma Yöntemleri başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Ertesi gün hapı kullanımı, korunmasız cinsel ilişki sonrası gebeliği önlemek için acil bir yöntemdir. Kalıcı olarak gebelikten korunma sağlamaz. Hapı kullandıktan sonraki günlerde ve haftalarda korunmasız cinsel ilişkiye girerseniz gebe kalma riski altında olursunuz. Bu nedenle bir başka doğum kontrol yöntemine başlayana kadar korunmasız cinsel ilişkiye girmeyin.(7)
Ertesi gün hapının gebelikten koruyucu etkisi bazı durumlarda beklenenden düşük olabilir. Bu durumlar şunlardır:
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Kaynakça
Önerilen Bloglar
Popoda Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer?
Popoda sivilce, yaygın olarak görülen bir cilt durumudur ve genellikle göğüs, sırt, yüz gibi vücudun diğer bölgelerinde çıkan sivilcelerden farklıdır.
Devamını OkuHPV Aşısı Nedir HPV Aşısı Neden Yapılır
Human papillomavirus papillomavirus (insan papilloma virüsü), cinsel yolla bulaşan bir virüstüs ve kısaca HPV olarak bilinir.
Devamını OkuPrezervatif Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir
Kondom ismiyle de bilinen prezervatif, bariyer doğum kontrol yöntemleri arasında yer alır.
Devamını Oku